Ditt perspektiv er ikke nødvendigvis andres ståsted

Min store interesse er jo som kjent interiør, noe som utgjør den kreative delen av meg. Men som de fleste andre mennesker har jeg også flere interesser. Jeg bruker nok noen ganger litt for mye hjernekapasitet på å undre meg over, analysere og være nysgjerrig på mennesker og livet i sin helhet. Så med andre ord, psykologiske og filosofiske spørsmål opptar meg mellom de kreative interiørsprellene! I dag hadde jeg tydeligvis en sånn dag, så her kommer noen (reflekterende?) ord fra meg.

Du er ute å kjører, plutselig blir du forbikjørt av en annen bil i rasefart. Hva i fredens navn er det for en idiot, tenker du! Kanskje du hytter med neven, legger deg på hornet eller sprer noen upassende gloser for deg selv – og tenker ondt i ditt indre at det hadde vært til pass for den sjåføren om den møtte politiet rundt neste sving. Høres dette kjent ut?

Men vet du egentlig noe om hvorfor personen kjører som den gjør? Hva er årsaken til råkjøringen? Om du selv hadde vært i råkjørerens sete, hadde det mest sannsynlig vært en spesiell grunn til den atferden, vil jeg tro. Kanskje hadde personen akkurat fått en dårlig nyhet, kanskje var det en akutt helsemessig krise – neida, man skal jo ikke bryte lover av den grunn, men hadde man visst om grunnen før man hyttet med neven, kanskje man ville hatt litt mer forståelse og empati med personen?

Undersøkelser viser faktisk at to av tre sjåfører mener de er bedre til å kjøre bil enn gjennomsnittet. Dette er jo egentlig et morsomt funn, da det i virkeligheten er en mye høyere andel dårlige sjåfører der ute (Kilde: If skadeforsikring og min psykologibok). Vi har altså en tilbøyelighet til å tro at vi selv er over middels gode til ulike ting, ikke bare bilkjøring. Dette er jo egentlig en god egenskap – ikke sant? For det gjør jo at vi faktisk får til ting, at vi har tro på oss selv – noe jeg vil kalle en nyttig overlevelsesfaktor for oss alle.

Bakdelen ved dette vil jo da være at vi i mindre grad vil kunne sette oss inn i andres situasjon i noen tilfeller, for hva annet kan man forvente når man allikevel er «designet» til å tenke at man selv kunne gjort det litt bedre? For i tillegg er liksom vi mennesker laget slik – vi glemmer litt bort å sette oss inn i det som skjer rundt oss, så lenge det ikke skjer med oss selv. Og noen psykologiske forskere mener faktisk å ha funnet at vi fortrekker å forklare årsaker til menneskers handlinger til personlige egenskaper fremfor situasjonsfaktorer. Vi kan ofte ha vanskelig for å forstå at andre mennesker også har sine grunner for å opptre som de gjør. Akkurat som at vi selv alltid har en forklaring på våre handlinger. Mine eller dine handlinger trenger jo ikke være riktige eller nødvendige, men det er heller ikke poenget. Jeg mener for øvrig ikke at alle mennesker fungerer på denne måten, for vi har jo alle ulik personlighet i form av empati, hjelpsomhet og forståelse. Og jeg tror absolutt at din erfaring på et område kan være til hjelp når du skal sette seg inn i lignende situasjon hos andre mennesker. Men, mitt hovedpoeng i dette lille tankespinnet er:

Ditt perspektiv er ikke nødvendigvis andres ståsted.

Eksempelet ovenfor er kun en av mange slike eksempler. Man ser også dette ved for eksempel sykemeldte, hjemmeværende mødre (eller fedre), foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine, overvektige som kjøper mer sjokolade enn epler på butikken eller sinte politikere i debatt. Vi har alle VÅRE grunner og årsaker til en bestemt atferd og handling.

 Istedenfor å dømme eller tenke at man ikke hadde gjort det slik selv, burde man slå på medmenneskeligheten og nysgjerrigheten å tenke:

SONY DSC

Ha en fin kveld!

Legg gjerne igjen et spor etter deg – det vil som alltid glede meg!

🙂

smile4

6 thoughts on “Ditt perspektiv er ikke nødvendigvis andres ståsted

 1. Dette var fine tanker Line 🙂
  Jeg er en grubler selv og bruker mye av «stilletiden» jeg har til å la tankene fare!
  Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om hva andre gjør, for jeg har liksom nok med alt i vårt hjem. Men jeg blir sinna når folk f.eks kjører slik at de setter andres liv i fare, men det gjør jo de fleste av oss…
  Ellers er faktisk det verste jeg vet å tape i Kinasjakk..Hehe, aner ikke hvorfor?

  Det er deilig med stunder som gir rom for å la tankene fly 🙂
  God klem ❤

  Liker

  • Det beste er om vi alle kunne kun vært «tilstede» i våre egne liv, slik du sier 🙂

   Haha, det å tape i spill – der er jeg veldig enig med deg – men det må vel være lov, for konkurranseinstinkt er bra, mener jeg 😉 Det viser vel bare at vi er engasjerte? 🙂

   Klem

   Liker

 2. Så flott med en bloggpost med sikkelig substans! Ikke det at ikke interiør og hobby er stas altså 😉 Jeg tenker at vi alle skulle ha vært rausere med omgivelsene våre og i utgangspunktet tenkt gode tanker til det motsatte er bevist. Livet har iallefall lært meg at ALLE har noe «de sliter med», selvfølgelig i ulike grader og til ulike tider, men livet er virkelig ikke for pyser.

  Jeg har ikke sluttet å blogge, jeg har bare sluttet å være Papirleken. Jeg ønsker ikke at papirleken skal henge med på den nye bloggen og derfor skrev jeg ingenting om den. Om du vil komme på besøk er adressen http://www.frkc.no

  Jeg kan anbefale deg å delta på instagram. Mye hyggeligere enn jeg hadde trodde og jeg har fått gode relasjoner jeg ikke hadde fått ellers. Lang flere kommentarer enn i bloggverden også 😉

  Liker

  • Nei, livet er virkelig ikke for pyser – det er helt sikkert! Men, jeg vet jo veldig godt hvordan det er selv også, når man lager egne «historier» om andre situasjoner og personer. Men etter jeg studerte psykologi har jeg (heldigvis) fått et litt annet syn på ting, eller rettere sagt – jeg håper i hvert fall jeg har det 😉

   Å, ja, da kommer jeg garantert på besøk. Bra at du ikke har gitt opp bloggverden 🙂

   Liker

 3. Alle har en historie og ulike erfaringer i ryggsekken.
  Etter nokså mange år i jobb hvor man tar seg av andre og
  er gjest i deres hverdag ser man dette. Så det er viktig å ta
  andres historie på alvor. Men hvis historien er litt dårlig, kan
  det hende man trenger litt hjelp for å bedre den, så den blir
  litt bedre i fortsettelsen.
  Å reflektere over slike ting tror jeg er bra. Gir mer innsikt og
  forståelse for hvordan ting henger sammen.
  Sommerhilsen fra meg.

  Liker

Jeg blir veldig glad og takknemlig om du legger igjen en liten hilsen eller kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s